SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN HARİKA ÖNERİLER……..

 "20 Dakikada Bacak Egzersizi"

Sadece 20 dakika da yapacağınız egzersizle bacaklarınızın istediğiniz güzelliğe kavuşmasını sağlayabilirsiniz. 

Sema Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Turan Uslu’nun verdiği faydalı bilgiler…

  • Yürüyüş yaparken topuklarınıza basmak yerine parmak uçlarınıza basmayı deneyin, topuklarınızı yere değdirmemeye çalışın. Bu, gövdenizin biraz öne eğilmesine ve tüm bacağınızın, özellikle de uyluk kemiğinin ön kısmının çalışmasını sağlar. Bu şekilde 5 dakika koşun.
     
  • Sağ ayağınızla ileri doğru büyük bir adım atın. Sağ dizinizin doğru bir açıyla bükülmesi gerekiyor. Daha sonra sol bacağınızla da büyük bir adım atın. Yine vücudunuz hamle eder pozisyonunda
    olsun.
     
  • Yine parmak uçlarınızla koşun; ama ileri doğru her adımınızda dizlerinizi mümkün olduğu kadar yukarı çekmeye çalışın. Topuklarınızı yere değdirmeyin. Böylece baldırlarınızı ciddi biçimde çalıştırmış olursunuz. 30 saniye çalışıp, 30 saniye dinlenerek beş kez bu hareketi tekrarlayın.

     

  • Parmak uçlarınızda koşmaya devam edin, ancak bu sefer her adımınızda topuklarınızı kalçanıza değdirmeye çalışın. Baldırlarınızın arka kısmını çalıştıracak bu hareketi 30 saniye süreyle beş kez tekrarlayın.

"Cildi Canlandıran 20 Öneri"

Canlı ve parlak cilde sahip olmak zor değil ancak biraz emek ister. İşte mükemmel cilt için 20 öneri..

1-Genel yüz temizliğinde kullanılan maskelerden peeling etkisen sahip olanlar, bu sayede ölü hücreleri ortadan kaldırarak, derinlemesine temizlik sağlıyor.

2- Yüzünüzü tazikli su ile yıkayın. Bu şekilde yapılacak duş, ofislerin yol açtığı cilt stresinizi azaltır.

3- Artık cilt bakım ürünlerinde de rastlayabildiğimiz C vitamini, kan dolaşımını ve kolajen üretimini hareketlendirdiğinden, bu tip ürünleri tercih edin.

4- Ayaklarınızın parmak uçları, yüzünüze sinyal gönderir. Alnınızda oluşacak kırışıklıkları önlemek için ayak parmaklarınız üst kısmına düzenli aralıklarla sertçe bastırın.

5- Cildinizi nemlendirin. Yeni çıkan bir çok nemlendirici gün boyu etkiye sahip. Proteinli ve bitki özlü olanlar ise cildi aktif hale getirip üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasını sağlıyor.

6- Yüzünüzü haftada iki defa kremleyerek 5 dakikalık masaj uygulayın. Bunun için, parmaklarınızı kullanarak oval hareketlerle çeneden yanaklara, alnın ortasından dışa doğru, burun yanlarından alnın ortasına doğru inip çıkarak masaj yapın. Ağzınızın çevresini, yukarı doğru hareketlerle ovun.

7- Gece saat 1’den önce güzellik uykusuna yatmayı ihmal etmeyin. Bedenimiz özellikle ilk uyku saatlerinden gece yarısına doğru büyüme hormonları üretir. Bu hormonlar ise hücre yenilenmesini hareketlendirir.

8- Kremlerin içindeki enzimlerin faydalarını biliyor musunuz? Biyo teknolojik yöntemler taklit edilerek üretilen minik protein molekülleri, ileri yaşta, insanların cildindeki dolaşım sistemini aktif hale getirip ciltleri koruyucu hücreleri güçlendirir.

9- Koku kompresleri cilt ve duyuları canlandırır. Dörder damla limon ve selvi ağacı özünü ve iki damla ardıç yağını, iki litre kaynar su içine koyun. Özel yüz havlunuzu bu karışımın içine daldırın ve yüzünüze ölçün.

10- E vitaminin bulunduğu kremler hücrelerin gerilimini azaltır. Ultroviyole ışınlarının, atık gazların, nikotinin oluşturduğu saldırgan serbest radikaller cildin zamanından önce yaşlanmasına neden olur. E vitamin cildi bu zararlı etkenlerden koruyup nemlendirir.

11- Yanaklarınız derisini gerginleştirmek için jimnastik yapmalısınız. Bunun için ağzınızı kapatın, yanaklarınızı içeri doğru çektikten sonra, ellerinizin yardımı ile yavaş yavaş gerin.

12- Patates masajı cildi tazeler ve dinlendirir. Öncelikle çiğ patates dilimlerini 10 dakika buzdolabında bekletin. Cilt temizliğinizi yaptıktan sonra, soğumuş patates dilimleriyle yüzünüze masaj yapın. 15 dakika boyunca patatesi, suyunun cildinize etki etmesini bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

13- Duru, yumuşak bir ten için AHA komplekslerine başvurmak bir zorunluluk. Bu isimle tanınan meyve asitleri, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlarken, tahriş de etmiyor. Ayrıca besleyici yağlar da içeriyor.

14- Kolajen tabakasını harekete geçirecek bir içecek hazırlamaya ne dersiniz? Bunun için 250 gr domates, 2 şeftli, kabuğu soyulmuş yarım limon ve bir havucu katı meyve presine koyun, bir damla zeytinyağı ve bir miktar iyot tuzu ekleyin ve karıştırın.

15- "Şikaku" baskısı herhalde birçoğunuzun yabancı olduğu bir kelime. Bu basit egzersiz gergin yüz kaslarını yumuşatmaya yarıyor. Söz konusu baskının uygulanacağı enerji merkezi, gözbebeğinin hizasında, gözaltlarındaki kemikler üzerindedir. Bu bölgeye, en az 5 saniye süresince, parmaklarınızla bastırın.

16- Güzellik kapsülleri cildi bütünüyle beslemese de, işlevini içeriden yürüten bir hücre yenileyicisi olarak görev yapıyor. Vitaminler, nemlediriciler ve doğal maskelerle cildin esnekliğini sağlayabilirsiniz.

17- Oksijen maskesi, bir çeşit expres lifting görevi görür. Bu uygulamayla, hücrelerin oksijen alımı 10 dakika içinde yoğunlaşır. Sonuç olarak, cilt olabildiğince taze ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

18- Lipozom maskeleri besleyicidir. Aynı zamanda, cildin alt tabakalarına da nüfuz ettiklerinden, etkilerini uzun vadede gösterirler.

19- Turuncu ışık, hücreleri canlandırır, mavi oksijen alımını artırır, sarı cildi ölü hücrelerden arındırır ve yeşil kuproza karşı etkilidir. Renkli ışık tedavisini ancak güzellik merkezlerinde bulabilirsiniz.

20- Ampuller ve yenileyici kapsüllerle yapılacak yoğun bir kür, kışı sert koşullarına karşı cildin dirençli olmasını sağlayacaktır. 4 hafta boyunca yüzünüzü kremlemeden evvel sürün.

 

"Üç Diyet Yanlışı"


Muz şişmanlatır mı? Bazı yiyecekler göbeği eritir mi? Çok terlemek zayıflamanızı sağlar mı?


1. Muz şişmanlatır
Yanlış.. Ortalama bir muz 105 kaloridir. 6 muz bir dilim pizzaya eşittir. Muz ayrıca lif (3 gr.), magnezyum (32 gr.), potasyum (422 gr.) ve B6 (0.4 mg) kaynağıdır. Sodyum bakımından az, potasyum ve magnezyum bakımından zengin yiyecekler kan basıncının yükselmesini ve çarpıntıyı
önlemek için yararlıdır. Dahası bağışıklık sisteminizi korumanıza ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Yoğurt, tahıl ya da köy peynirini meyve salatanıza ekleyerek karıştırın, yağ oranı düşük soğuk ve besleyici bir tatlı yiyin. Muzu her zaman cipse tercih edin.

2. Bazı yiyecekler göbek yağlarını eritir

Yanlış.. Bazı diyet kitapları bazı yiyeceklerin göbeği veya vücudun başka bir bölgesini sihirli bir şekilde zayıflattığı gibi vaazlar veriyor. Yağların hangi bölgelere yerleşeceği, depolanacağı genetik olarak bellidir.. Depolanan kalori harcanandan daha azdır. Çok hareket ederseniz tüm vücudunuzdaki fazlalıklar gider ve kilo probleminiz çözülür. Yemek yedikten sonra egzresiz yaparsanız, olduğundan daha fazla kolari yakar, sıkılaşır ve sıkı bir vücuda sahip olursunuz. Yağlarınız bittiğinde sıska bile görünebilirsiniz.


3. Egzersiz sırasında ne kadar çok terlenirse o kadar fazla kilo verilir

Yanlış.. Egzersiz daha çok kalori yakılmasını sağlar. Egzersiz boyunca gerçekten yağ bakımından kilo vermek için 3.500 kalori yakmalısınız. Sonuçta, aşırı terlemeniz kilo verdiğiniz anlamına değil, çok su kaybettiğiniz anlamına gelir. Vücudunuzun ve kaslarınızın su ihtiyacı için egzersiz sırasında bol su için.

"Doğum Sonrası Evde Zayıflama"

Hamilelik sırasında vücudunuz değişir, kilo alırsınız. Neyse ki bebek sahibi olduktan sonra eski halinize dönebilme şansınız var.

Leyleklerin bebeğinizi bohça içinde getirmesi, belinizin ince kalması açısından oldukça iyi olurdu. Ancak gerçekler bildiğiniz gibi bu kadar masalsı değil.. Hamilelik sırasında vücudunuz değişir, kilo alırsınız. Neyse ki bebek sahibi olduktan sonra eski halinize dönebilme şansınız var. Sadece kararlılıkla evinizde doğumdan sonraki kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

İşte pratik öneriler..

  • Gündelik işlerinizde ortalama ne kadar kalori yaktığınızı belirleyin. Örneğin evi süpürmek bir saatte yaklaşık 175 kalori yakar. Markete gidip alışveriş yapmak ve eve taşımak da sizin için iyi bir egzersiz olabilir. Her aktivitede bir saatte 395 kalori harcarsınız.

     

  • Evinizde gizli potansiyel egzersiz olanaklarını farkedin. Evinizin diğer zor işlerini planlayarak yapmak kilolarınızdan kurtulmanızı sağlar. İş yaparak zayıflamak ödülünüz olabilir.
     
  • Üst katlara merdivenle çıkın. Merdivenlerin ortasından tutunmadan çıkmanız, rahat kilo vermenizi sağlar. Basenlerinizi de merdivenlerde şekillendirebilirsiniz. Bacağınızı merdivenin basamağına dayayarak açın ve hareket ettirin. Bu hareketi günde birkaç kez tekrarlamanız kaslarınızın sıkılaşmasını sağlar.
     
  • Bir sandalye alın. Yukarı kadırın. Daha sonra sandalyenin önünde durun ve bir ayağınız yerde bir ayağınız üzerinde olacak şekilde sırayla üzerine çıkıp inin. Bu hareketi tekrar etmek bacaklarınızı sıkılaştırır. Bu hareketi bir kaç kez yapın, kısa sürede sonuçlarını alacaksınız.
     
  • Bacağınızı kapı kolunuza kadar veya daha yükseğe kadar kaldırmaya çalışın. Kapı eşiğinde durun ve kollarınızı ve bacaklarınızı kapının yanlarına dayayın. Bu şekilde kapıyı genişletmek ister gibi kol ve bacaklarınızı daha da açmaya çalışın. Bu şekilde 5 saniye bekleyin. Bu hareketi 8 kez tekrarlayın.
     
  • Doğum sonrası kilo vermek için evinizdeki araçlarla yaratıcı çözümler geliştirebilirsiniz. Örneğin tabure kullanarak step yapmanız bunlardan biri olabilir. Ufak bir mutfak merdiveni de işinize yarayabilir.

 

"Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu!"

40 yaşından sonra metabolizma doğal olarak % 2 ile 5 arasında yavaşlar. Ancak yanlış diyetler de metabolizmayı yavaşlatır.


Egzersiz hızlı, kalıcı ve yararlıdır
Haftada 4 veya 5 gün egzersiz yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Koşma, hızlı yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi aktiviteler kalori yakmanıza yardımcı olur ve siz egzersiz yaparken metabolizmanız hızlanır. Egzersizden sonra da belirli bir süre metabolizmanız hızlı çalışır.

Kaslarınızı çalıştırın

Haftada 2-3 nkez yapılan ağırlık kaldırma ya da diğer çekme, kıvırma gibi güçlendirici egzersizler, metabolizmanızı hızlandırır. Bu tür aktiviteler kaslarınıız çalıştırır ve kaslar vücuttaki yağdan daha fazla kalori yakar. Çok kaslıysanız, otururken bile çok kalori yakarsınız.

Metabolizmanızı hızlandıran yiyecek tavsiyeleri

  • Yeterince beslenin, en az 1000 kalori alın. Hızlı, şok diyetler yaptığınızda ya da 1000 kalorinin altında beslendiğinizde, metabolizmanız yavaşlayacak ve depoladığınız enerjiyi kullanacaktır.

     

  • Her 4- 5 saatte bir yiyin. Vücut yiyecekleri sindirir ve emilimini sağlar, böylece metabolizmayı hızlandırır. Buna yiyeceklerin termik etkisi denir. Her 4-5 saatte bir atıştırarak ya da yemek planınızı buna göre ayarlayarak hareket edin.
     
  • Her öğünü proteinle ilişkilendirin. Protein yağ ve karbonhidratlarla karşılaştırıldığında metabolizmayı hızlandıran en önemli
    etkendir. Protein içeren yiyecekler kasları korur ve daha çok kas oluşmasını sağlar. Örneğin 63 kilo olan biri her gün 70 gr protein almalıdır. Balık, tavuk, hindi, yağsız biftek, yağsız süt, yoğurt, yumurta ve kuru bakliyat protein açısından zengindir.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın